Wednesday, December 23, 2009

Jika kamu memancing ikan..

Setelah ikan itu terlekat di mata kail,hendaklah kamu mengambil ikan itu..Janganlah sesekali kamu lepaskan ia semula ke dalam air begitu saja..kerana ia akan sakit oleh sebab bisa ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan menderita selagi ia masih hidup.

Begitu juga setelah kamu memberi banyak pengharapan dalam persahabatan…Setelah mulai menyayangimu hendaklah kamu menjaga hatinya….Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja….Kerana dia akan terluka oleh kenangan bersamamu dan mungkin tidak dapat melupakan segalanya selagi dia mengingatimu….

Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh…. cukuplah sekadar keperluanmu….Apabila sekali ia retak…. tentu sukar untuk kamu menampalnya semula….Akhirnya ia dibuang….Sedangkan jika kamu cuba membaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi….

Begitu juga jika kamu bersahabat dengan seseorang, terimalah seadanya…. Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya istimewa….Anggaplah dia manusia biasa.Apabila sekali dia melakukan kesilapan bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya…. akhirnya kamu kecewa dan meninggalkannya.Sedangkan jika kamu memaafkannya boleh jadi persahabatan kamu akan terus hingga ke akhirnya….

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi… yang kamu pasti baik untuk
dirimu.Mengenyangkan. Berkhasiat.
Mengapa kamu berlengah, coba mencari makanan yang lain..
Terlalu ingin mengejar kelezatan.Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya.
Kamu akan menyesal.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan….. yang kamu
pasti membawa kebaikan kepada dirimu.
Menyayangimu. Mengasihimu.Mengapa kamu berlengah, cuba membandingkannya dengan yang lain.
Terlalu mengejar kesempurnaan.
Kelak, kamu akan kehilangannya apabila dia menjadi milik orang lain Kamu juga yang akan menyesal.

::Hargailah Setiap Insan yang hadir Dalam hidup Anda::

No comments: