Wednesday, October 28, 2009

'bolot'


shibaulat

Semalam saya rasa betul-betul kalut.saya rasa diri saya betul-betul ‘bolot’. ‘bolot’ tte nani? ‘bolot ni maknanya ‘serebeh’.pe plak maksud serebeh tu.serabai.serabai tu apa.aaa ape2 je la.dulu kat skolah kawan2 panggil sorang kawan saya, Akil bolot.saya pun x tau knapa budak2 laki terutamanya panggil dia bolot,saya tengok dia x bolot pun sebab saya x kenal sangat Akil dlu.hari ni saya rasa saya sangat bolot bila saya bawak banyak barang pegi kelas,satu beg isi kain semayang dan barang2 spt denshi jisho,kotak pensil,kalkulator dll n satu beg berat lagi saya isi laptop dengan buku-buku.saya rasa saya berjalan ke kelas dengan bolot nya bila membawa 2 beg yang berisi muatan banyak tu.tapi apakan daya,saya teruskan langkah kaki ini ke kelas.saya jugak rasa saya bolot semalm bila bawah idung saya ditumbuhi jerawat.sakit!x de orang yang tegur@perasan kecuali Sohair kausar,tu pun masa kitorang duk atas bas utk pulang ke TBP.yokatta..
saya rasa bolot sangat semalam sebab saya terpaksa tulis cepat-cepat gansho saitama dai sebab sensei dah nak anta ke jepun esok.dah la sensei baru bagi yang dia baiki kelmarin.tapi salah saya,sebab saya lagha tengok drama jepun,saya x buat cepat-cepat dan salah saya gak sebab saya x tanya sensei awal-awal bila shimekiri kena anta gansho tu.saya rasa bolot sangat bila masuk kelas jikken lewat,dah la masuk kelas Wada Sensei,Wada Sensei siap tegur lagi sebab masuk lambat. Saya juga rasa sangat bolot bila saya tetinggal fail jouhou kat kelas jikken,lepas gi amik kertas gansho shibaura,saya berlari pulak ke kelas jikken.sekali lagi saya ditegur Wada sensei,saya cari fail jouhou dalam gelap n x jumpa2.mana laa fail ni.mungkin ada dak2 ni yang tolong amik fail saya kot,fikir saya dalam ati.betul la tekaan saya,cik mus yang tolong amik fail saya,tima kasih banyak-banyak mus.saya rasa bolot sangat sebab naik bas dalam keadaan yang berpeluh2 sebab berlari.
Gansho dah selesai.saya terpaksa korbankan keropok lekor hanis demi menyiapkan gansho shibaura.tapi saye da tau da,cik hanis menyayangi saya,mesti la die kirim keropok tu kat ji kan hehe..
Perasaan bila 5 bulan lagi akan berangkat ke jepun?malas.kenapa?sebab da belajar kat Malaysia lama sangat.sedih la pulak nak gi jepun ni..lepas ni akan bz dengan jyuken dan interviu plak.pe persediaan saya untuk inteviu nanti?tengok drama jepun.tapi x de maknanye.kotoba drama2 yang saya tengok tu memang le mengarut.x seswai untuk saya gunakan sebagai perempuan.hehe.saya akan menanti.bila mana saya akan belajar di Shibaura nanti.(saitama dai sah2 la x dapat,saya x berharap pun :P)
X sabar nya nak hidup bersama set2 bulat yang lain:tina dan sapikah.mintak2 la kami dapat sambung belajar same2 kat situ.banyak dah yang dirancang ni,nak gi kelas nek basikal,tiap2 hari makan sayur rebus je(yaseru tame!)
Sapikah kebimbangan.sebab ade orang cakap nanti die kna tinggal sorang2.meh nak habaq skit kat orang2 yang kate lagu tu:sila tutup mulut anda daripada mempredict kan benda yang masih belum berlaku.saya bukan jenis yang tinggal kawan.
To sapikah:anda tidak akan bersama cik Hagrid a.k.a tut hehe.anda akan sentiasa bersama saya dengan patina andai jodoh kita bertiga di shibaura.amin..



Thursday, October 15, 2009

BTN (Biro Tata Negara)











Group 7 yg best!

Sarang Han Da Myun

bes nye muzik ni..
saya amik dari fon alom.
lagu dari cite Sad Sonata.
memang sad le cite die,tgk nama cite pom dah tau.
bes2,jom dengau :


video

oleh sebab ketiadaan intenet kat rumah TBP,saya telah menghabiskan masa kat rumah dgn menonton konsert2 NeWs yang saye donload masa short sem hari tu :)

Tanjoubi omedeTou~


Khas untuk Nadiah:

Thank you for caring when I thought no one could,
For being there when no one else would.
For showing me a new approach to try,
A way to succeed,
For telling me it's okay to cry, letting
Me know it was okay to need.

i wish you fine n simple pleasures
i wish you many years of laughters
i wish you all of life's best treasures
i wish you happily ever after!
HAPPY BIRTHDAY ^^

Monday, October 12, 2009

rindu mama abah

I'm so happy
Feeling snappy
My life is rosy'

I'm feeling comfy cozy
Keeps getting better
Good times forever
And this is one great day



x tau nak tulis ape utk post kali ni.intenet kat umah dah kena potong :(
so jarang blh update blog :(

tengah mgumpul gambar untuk postkan kat sni
pasal btn


matte te ne..

Saturday, October 3, 2009

bicara di angin lalu ~



tidak tumbuh pohon kalau tiada benihnya
tidak menguning padi kalau tiada airnya

tidak lengkap kita manusia kalau

tiada
cabaran dan rintangan.

selamat menempuh semester akhir di Unisel.
.

Friday, October 2, 2009

okane(money)


suma orang suka duit..pendek kata apa saja benda yang ada kat atas muka bumi ni memerlukan duit untuk mendapatkannya.tapi sedarkah kita duit sebenarnya x bermakna bila kita berdepan dengan beberapa situasi,antaranya :

* duit boleh beli rumah tapi x boleh beli tempat berlindung
* duit boleh beli jam tapi x boleh beli masa
* duit boleh beli katil tapi x boleh beli waktu tidur
* duit boleh beli buku tapi x boleh beli ilmu
* duit boleh digunakan untuk bayar doktor tapi x boleh beli kesihatan
* duit boleh beli kedudukan tapi x boleh beli maruah
* duit boleh beli darah tapi x boleh beli nyawa

'setelah pokok habis ditebang, sungai kotor tercemar & mati keracunan, baru kita tahu bahawa duit sebanarnya x boleh dimakan..'

Thursday, October 1, 2009

Tracy Beaker's

ni adalah buku kegemaran saya yang selalu saya baca dulu2 di zaman budak2.buku tentang Tracy Beaker,sorang budak yang berambut serabai(tengok kat bawah),dan karakter dia adalah sedikit protagonis,tapi biasa la budak2 kan :) Tracy duduk kat satu rumah untuk kanak2(macam kindergarten la) tapi die slalu lari dari rumah tu sebab nak cari mak die..saya pun da x ingat saya kisah die,tapi tadi masa kemas2 buku,tenampak la buku ni..natsukashii
ni buku pertama dia yang saya baca,menarik kan cover depan die :) kat dalam buku die pun ade banyaaak sangat lukisan2 menarik dilukis oleh sorang laki nama die Nick Sharrat :)

ni kisah sambungan daripada buku 1st dia.pun menarik juga,dan Tracy Beaker memangla tersangat-sangat nakal..
buku ketiga,Starring Tracy Beaker pun bes jugak dan buku keempat die Tracy Beaker's Thumping Heart masih lagi belum dibaca,susah nak cari buku Jac skarang :(

live for the future (~~)v

"Because of you, I have laughed a little harder, cried a little less, and smiled a lot for no special reason. Because of you, I've felt the warmth of a special relationship and the gift of your love. Because of you, my world is a happier place.When I look around for comfort,
Someone quickly jumps to mind,
One who always will support me,
And whose words are always kind.
 
過去には興味ない.
jom hidup untuk masa depan! :)

~MIRAI~

Hora ashimoto wo mite goran
Kore ga anata no ayumu michi
Hora mae wo mite goran
Are ga anata
no mirai

Haha ga kureta takusan no yasashisa
Ai wo idaite ayumeto kurikaes
hita
Ano toki wa mad
a osanakute imi nado shiranai
Donna watashi no te wo nigiri
Isshoni ayu
ndekita

Yume wa itsumo sor
a takaku aru kara
Todokanakute kowai ne dakedo oitsuzukeru no
Jibun no sutori dakara koso akirametakunai
Fuan ni naruto te wo nigiri
Isshoni ayundekita

Sono yasashisa wo toki ni wa iyagari
Hanareta haha e sunao ni narezu
Hora ashimoto wo m
ite goran
Kore ga anata no ayumu michi
Hora mae wo mite goran
Are ga anata no mirai

Sono yasashisa wo toki ni wa iyagari
Hanareta haha e sunao ni narezu

Hora ashimoto wo mite goran
Kore ga anata no ayumu michi
Hora mae wo mite goran
Are ga anata no mirai

Hora ashimoto wo mite goran
Kore ga anata no ayumu michi
Hora mae wo mite goran
Are ga anata
no mirai
Mirai e mukatte
Yukkuri to aruite yuko

‘lagu mendayu2 gapo la bdak2 ni nyanyi ni,x pehe aku’

Ini la bebelan dari kami(perempuan 4A) bile dengar Abu,We,Akil,Apis dan dak2 laki lain nyanyi lagu ni. Pada masa itu saya x tau langsung cite ape tu Final Fantasy,berbanding sekarang,saya tau la sikit2 yang Final Fantasy ni game ape ntah yang budak2 laki suke main tu,kalo nak tengok cerita die kena main game,pastu tengok cite skit,pastu sambung main game balik untuk mengetahui kesudahan nye.saya penah tengok cte die Final Fantasy:Advent Children,tapi x faham sangat sebab saya x main game die jadi x leh la tengok cite2 die.tapi sebenarnya artikel ni ditulis bkan la sebab saya nak bcerita pasal cite Final Fantasy ni, tapi saya nak menyentuh sikit pasal lirik lagu ni--->MIRAI.

Pe maksud Mirai?saya rasa kebanyakan orang dah tau maksud die,terutamanya dak2 JAD:FUTURE.dalam bahasa Melayu nya masa depan.semua orang boleh merancang masa depan kan?siapa yang x inginkan masa depan yang sempurna + cerah + berkilau2..begitu juga dengan saya.tetapi masa depan yang sempurna x kan dapat dicapai tanpa usaha..demi masa depan,I have to study hard.ceewah cakap omputih J.tapi begitu lah,saya juga seperti manusia yang lain,ada impian,ada cita2.dan itu semua adalah masa depan saya.sekarang umur dah melonjak kepada 20 tahun,mou chotto(sikit je lagi) saya akan berusia 21 tahun.mou chotto insyaAllah pegi jepun sambung degree,beberapa tahun lepas tu insyaAllah grad,jadi saya rasa saya dah kena pk pasal masa depan elok2.saya kena fokus dalam apa yang saya tengah buat sekarang-->belajar.simple je,belajar je kan?tapi realitinya x semudah yang disangka.tambahan pula belajar dalam bahasa Jepun yang memang dak2 JAD dah sedia maklum,bukan stakat nak faham maksud dia,tapi nak kena blajar tulisan2 die n kanji yang banyak tu.tapi saya selalu tanam dalam diri ni,kalau orang lain boleh,kenapa saya x boleh.dan setiap kali exam tiba pun,bila dah penat belajar,dan rasa teramat2 kesuntukan masa,saya yakin kan diri ni bahawa saya boleh.saya boleh.

Kata2 daripada guru kelas sekolah rendah saya:

‘Gantunglah cita-citamu setinggi bintang di langit,soal x sampai lain bicara’

Soal x sampai,lain bicara.tapi jangan lupa berusaha untuk capai cita-cita tu.semoga masa depan saya adalah seperti apa yang saya cita-citakan,insyaAllah.. Sepenat mana pun saya belajar,saya x nak hampakan harapan orang2 yang menanam harapan untuk melihat saya berjaya,terutama nya mama dengan abah,mereka dah cukup banyak berkorban untuk saya dan adik2.tiba masa nanti saya akan balas jasa mereka.

Nak rumah macam ni,rumah macam country house,kecik pun x apa,janji hidup saya aman gembira!tapi saya nak halaman dia luas,bole saya becucuk tanam,bole saya jogging petang2(musti ji tekujut),bole saya jadikan tempat rehat petang2,bole saya bin taman mini air terjun cam dalam cite-cite kat TV,dan macam2 lagi la. :)

Sikit je lagi cuti 2 minggu yang menarik + bes ni akan berakhir.pNp akan bermula.jom tanamkan dalam diri kite belajar itu satu pkara yang menyeronokkan.yeaahh~