Wednesday, June 25, 2014

sambal hitam


Sekarang ni nak makan nasi kena ada sambal hitam. 
Terfikir2 macamana orang boleh cipta resipi ni? 
Sebab sambal hitam bahan utamanya belimbing buluh warna hijau.
Digoreng dengan ikan bilis dan cili sampai jadi warna hitam. 
Mungkin orang yang cipta resipi tu termasak belimbing tu sampai jadi warna hitam. 
Ingatkan jadi hangit tapi bila makan fuh sedapp, maka tercipta la sambal hitam. 
Hihi pandai2 reka cerita :D
Bulan puasa ni elok juga la ada sambal hitam, boleh makan dengan nasi waktu sahur nanti. 
Saya lahir kat pahang tapi pada umur 25 tahun ni baru kenal dan dapat makan sambal hitam sedap ni. Sedap. Saya tak berapa suka serunding daging, 
sebab bila makan dengan nasi rasa kering je. 
Tapi sambal hitam best sebab dia lembap2 gitu :D 
Sedap rasanya tapi pedas sikit. 
Suami tak berapa boleh tahan pedas nya. 
Tapi saya memang suka. 
Cuba lah kalian rasa :)

 ^ sambal hitam semestinya yang hitam warnanya tu

2 comments:

Has said...

haha nice teori! :D

Siblings Homemade said...

salam, kami ada menjual sambal belimbing ini,jika berminat, anda boleh order dengan kami.anda boleh lawat fb kami : https://www.facebook.com/profile.php?id=100004567245037 atau blog kami siblinghomemade.blogspot.com