Friday, September 12, 2014

Cerita bulan september

Update bulan september.

Bulan super sangat bizi.

Sekarang sedang tunggu pakcik kedai cc printkan tesis saya 5 salinan.
Lama menunggu, jadi boleh la update blog.
Sebenarnya, perasaan sekarang bercampur2 sebab dah nak hantar tesis hari ni.
Sebenarnya, saya nak extend belajar. Saya nak extend untuk 3 bulan. Kontrak scholar dengan uitm tamat bulan ni, saya nak extend untuk dapatkan scholar sebab rasa tak sempat siapkan research. Lalu saya nyatakan hasrat tersebut pada sv, sv yang baik hati sentiasa tolong saya, tulis sendiri surat sokongan. Terharu kali pertama.
Sv cakap saya kena jumpa dekan untuk dapatkan sokongan dari dekan juga, sebab saya dapat scholar uitm jadi kena dapatkan sokongan majikan macam tu. Sebenarnya tak semua orang akan dapat extend. Berdasarkan dari cerita2 orang, ramai yang dapat extend tapi ada juga yang tak dapat. Apapun keputusannya saya hanya harap moga itu yang terbaik untuk saya. Maka saya jumpa pa dekan untuk aturkan temujanji. Seminggu lepas tu, pa dekan telefon katanya dekan nak jumpa. Masa dapat panggilan tu saya baru naik bas nak balik, nak tunggu suami ambik kat area pkns. Pikir pikir, dah susah nak ada peluang nak jumpa dekan lepas ni, maka saya turun dari bas dan naik bas lain n masuk balik dalam uitm untuk jumpa dekan. Of cos la berdebar nak jumpa dekan, dekan kan macam pengetua/cikgu besar sekolah.

Pertama kali, masuk bilik dekan. Ada sofa ikea dalam bilik beliau. Haha kalau dah namanya perempuan :D Saya duduk. Dan dekan tengok surat permohonan dari saya. 
Dekan tanya kenapa saya nak extend, masa tu saya ingat pesan senior2 saya, kalau dekan tanya kenapa, jangan cakap tengah kumpul data, cakap tengah writing.
Saya cakap saya tengah lengkapkan tesis. Dekan belek tesis saya, dan lepas berbincang beberapa perkara, beliau nasihatkan saya agar tak extend dan minta saya bincang dengan sv. Dan tumpu siapkan tesis, dan submit bulan ini, ya bulan september ni. Sebenarnya saya tak cerita apa masalah saya, dekan tak tahu saya bersalin hari tu. Saya rasa agak tak sesuai nak cerita hal peribadi kan. Dan masih ada data yang perlu saya masukkan sebenarnya. Dan masih banyak isi tesis yang perlu dibaiki. Tapi sebab senior pesan jangan cakap pasal kumpul data jadi memang saya tak cakap la >.< . Dan selepas pertemuan tu, ada kata-kata dari beliau yang menaikkan semangat saya yang buat saya nak siapkan tesis cepat2 dan tuntut janji dari beliau. 

Esoknya, sv tanya saya, dekan cakap apa. Saya cakap dekan tak bagi extend, saya cerita semua. Sv terkejut juga tapi macam biasa beliau tenang je, cuba bantu n nyatakan apa yang saya kena buat. Terharu kali kedua. Dan sv memang sangat3 bantu saya siapkan draf tesis. Bukan saja semak tapi beliau baiki grammar satu2. Banyak kali beliau semak, walaupun saya tau beliau sangat bz. Banyak kali juga saya hampir kecundang di tengah jalan, saya nyatakan pada sv, kalau beliau rasa tesis saya masih tak cukup baik, atau masih ada masalah dan banyak lagi perlu di baiki, saya rela extend walaupun tak dapat scholar. Sebab masa tu dah putus asa sangat dah, rasa tak sempat nak siapkan. Tapi beliau tenang macam biasa, cakap tak perlu, dan terus bantu. Terharu kali ke beribu. Alhamdulillahhh perasaan lega dapat siapkan tesis tu sekarang macam dapat buang something yang sangat amat berat atas kepala ni. Sepanjang menulis tesis ni memang diiringi dengan ketawa dan air mata. Rasanya banyak yang air mata hahaha.. Lepas ni menghadap viva pula. Suami pula, cuti hari ni sebab nak teman printkan tesis dan pergi hantar ke bangunan ipsis dan bantu lain-lain lagi yang perlu disiapkan hari ini.

Walaupun tak dapat extend, tapi saya syukur Allah sentiasa datangkan pertolongan pada saya bila dalam kesusahan dengan datangkan insan2 berhati mulia bantu saya. 
Yea dah hantar tesis, dah lega fasa pertama~

3 comments:

Has said...

waaa tahniah bila! so lepas ni nak buat apa? :)

Anonymous said...

Congrats, bila! <3

-adni-

nabila mohamed said...

Has sensei, sekarang tgh tunggu viva, dan lepas tu tunggu dekan cakap apa..sensei doakan saya berjaya ya :)

adni chang, tq adni <3