Tuesday, November 8, 2011

sebenarnya










semlam tiba-tiba saya rasa 
saya dah malas nak tulis blog
dah malas nak buka twitter
dah malas nak buka facebook
sebab
bila saya ada blog,twitter,facebook
saya jadi lupa diri (mungkin perkataan ini x berapa sesuai tapi saya tak jumpa perkataan lain)
bila saya ada blog,twitter,facebook
saya rasa saya lagi bergantung pada benda-benda ini semua untuk menggembirakan diri sendiri,memuaskan hati sendiri.
(eh sebelum tu,minta maaf ya.saya tak ada nak hentam siapa-siapa pun.saya menaip ni untuk diri saya sendiri.kalau ada yang terasa saya minta maaf.
saya tak suka nak hentam-hentam orang ni.saya tak tuju dekat siapa-siapa.ini serius.)
kalau ada masalah,saya mengadu,mengeluh,merintih dekat facebook,twitter,blog
tanpa sedar saya dah tersilap langkah 
sebab saya seakan mengetepikan Dia yang lagi Maha Mendengar,
lagi Maha Melihat,lagi Maha Mengetahui
lain orang lain caranya ya.mungkin kalian semua tak macam saya
guna facebook,twitter,blog untuk tujuan lain
nak berkongsi rasa gembira,sedih,berduka,kecewa,memberontak,nak mengeluh ke,
semua-semua tu tak salah.
tapi saya terfikir;bila saya gembira,sedih,kecewa dan lain-lain ini,perkara pertama yang saya buat ialah luahkan di twitter ataupun facebook ataupun blog.kenapa saya tak cari Dia dahulu,mengadu pada Dia,berkongsi dengan Dia.teruk kan saya.bila ditimpa masalah,mahupun diberi kegembiraan,saya buka twitter nak tweettweet dulu,buka facebook nak taip status dulu,buka blog nak update dulu.
saya lupa nak berkongsi dengan Dia dulu.saya teruk.
ya,di facebook mahupun twitter kita ada kawan-kawan.kawan-kawan selalu komen status facebook kita,selalu balas tweet kita.kalau sedih kawan-kawan tolong tenangkan.kalau gembira kawan-kawan turut kongsi kegembiraan.tapi saya ni,saya dah jadi lagha;mengutamakan benda-benda ini dulu lebih dari Dia.


kesimpulannya untuk saya;nak update segala jenis blog,twitter,facebook itu tak salah,
tapi jangan sampai lupa Dia.
dan jangan berdoa dijauhkan dari masalah,sebab kita dengan masalah memang tak dapat dipisahkan.tapi berdoalah supaya dikuatkan semangat untuk menghadapi masalah.sebab masalah itulah sebenarnya yang mendewasakan kita.
sebenarnya tadi ada orang suruh saya tulis buku.sebab dia cakap dia suka baca blog saya (walaupun tak menarik langsung) tapi memang tak laaa,saya pakat main tulis je apa yang saya rasa.kadang-kadang mengarut.tapi terima kasih sebab suka baca apa yang saya tulis,lain kali saya tulis lagi :)

6 comments:

aReLaN said...

btul3.wlup cmne ghairah sekalipon berblog, bertweet ke apa, 1st tmpt mengadu mestilah DIA. hehehe

sunshine said...

btul2..gembira dan duka kt mengaku kt Dia dulu..hehhe..*tls comment sambil tersnym*

desir2sakura said...

senpai:betulbetulbetul (versi upin ipin) ;)
tin:hihi..tq tin :))

syazwe said...

lps Dia,ngadu ko saya plok deh :)))

desir2sakura said...

:)))))) mociron yo :))))

nss said...

betul la bila.
kah suke post y nie.
menarik n bernas.
feewit!