Wednesday, February 8, 2012

saya,adik dan donat

kisah saya,adik dan donat.
donat tidak tersenarai dalam makanan kesukaan saya
saya masih ingat lagi,dulu,walaupun donat memang senang didapati dan selalu jadi rebutan kat kantin unisel tapi saya bukanlah antara orang-orang yang pergi berebut nak dapatkan donat tersebut pada waktu rehat kelas wada sensei mahupun mizuno sensei.
tapi ada 1 jenis donat yang saya sangat suka makan ia.
3 biji pun saya boleh habiskan dalam satu masa.
iaitu donat cheese big apple.
say cheese nama diberi.
memang sungguh enak sekali.
memilih kan saya? hehe.biasa lah.
selera makan saya yang tinggi bukan pada donat.
tapi saya tak ketepikan donat-donat yang lain.
rezeki jangan ditolak.
kalau anda memberi saya menerima dengan senang hati. :)

bulan 8 tahun lepas, cuti musim panas, saya tak lepaskan peluang pulang ke Malaysia.
kebetulan masa tu bulan puasa. nak berhari raya bersama keluarga.
seperti sahabat-sahabat yang lain, saya pun buatlah list makanan yang hendak dimakan.
gembira bukan kepalang, nak balik Malaysia nak makan macam-macam.
nasi kerabu, ikan bakar, roti jala, roti canai, mi kari, kfc, secret recipe DAN say cheeese big apple donat juga turut tersenarai dalam list makanan idaman.
bila balik Kelantan,memang cari lah satu-satu semua makanan yang diidam-idamkan ni.
satu hari satu makanan idaman mama buatkan atau belikan.
minta saja itu ini semua akan ada di dapur nanti.
maka tibalah hari di mana 2,3 hari saja lagi saya nak pulang semula ke jepun.
saya dah janji dengan kawan baik saya Nana, beliau nak bawa saya jalan-jalan dekat Tesco.
oh ya, di Kelantan, big apple hanya ada di Tesco ya.
maka Nana pun dengan senang hati lah membawa saya ke Tesco sebab saya bagitau dia saya sangat mengidam nak makan big apple cheese donat.
(terima kasih Nana jasamu sentiasaku kenang)
maka tertunailah impian mahu makan donat big apple. saya beli yang 1 set ada 6 biji, 3 donat say cheese, 3 lagi saya lupa. jadi saya pulang lah ke rumah membimbit bungkusan big apple tersebut dengan senang hati.
masa tu perut tengah kenyang sebab buka puasa dengan benda lain dulu.
dan saya tekad nak makan donat say cheeeese tu waktu sahur.
saya letak donat atas meja kat dapur.tak sabar nak makan untuk sahur.
kejap-kejap saya pergi intai kat dapur.
donat say cheese yang pada mulanya ada 3,berkurang jadi 2.dalam hati saya kata tak apa lah,
ada lagi 2.makan 1 biji je pun dah cukup tak sabarrrrrrnya nak makan donat masa sahur nanti.
pukul 5,mama gerak sahur,kami sekeluarga biasanya bersahur sama-sama makan nasi.
tapi oleh sebab donat kegemaran masih belum dimakan, saya dah tak hiraukan nasi depan mata sebaliknya saya meluru ke meja nak makan donat kegemaran.
dalam hati gembira bukan kepalang sebab makanan yang saya idamkan semuanya hampir berjaya dimakan. tapi, bila saya buka kotak, donat big apple saya tiada.
......................................................................................................................................
saya sedih.sangat sedih.saya tak tahu kenapa masa tu saya rasa betul-betul sedih dan marah.
saya ni bukanlah jenis orang yang suka berkira,serius tak.
tapi pagi tu saya serius sedih.donat cheese saya tak ada.tapi ada donat lain.
tapi saya tak makan donat lain tu.
sebab saya tak suka makan donat lain.
saya rasa nak menangis,nak mengamuk,nak marah orang.semua adalah.
haaa hebat kan penangan donat cheese tersebut.
dalam hati ni memberontak.kenapalah orang makan donat saya.
tu satu-satunya donat yang saya suka makan. tolong lah makan donat lain.
dah la saya ni jarang boleh balik.jarang boleh makan.
saya fikir tinggal beberapa hari je lagi cuti saya di Malaysia.
jadi memang tak ada masa dah nak beli donat.
dan saya dapat tahu bahawa donat tu dimakan abah dan adik.
saya tak marah abah.tapi saya marahkan adik.
saya marah adik sampai saya tak tengok pun muka dia.
saya tak bercakap pun dengan adik.(bila saya marah saya diam)
sampai lah keesokan harinya tu saya dah tak dapat kawal kemarahan saya.
sebab adik tak rasa bersalah pun makan donat tu.
ya lah,adik tak tahu pun saya suka donat cheese tu kan.
saya nak tahu kenapa adik makan donat tu.
saya marah adik,saya tanya kenapa makan donat tu.kenapa makan donat tu.
lepas tu adik menangis.sebab saya jarang marah adik.
dalam keluarga saya,saya paling rapat dengan adik.
tapi masa tu saya memang marah dia.saya ingat lagi.
marah hanya kerana adik makan donat saya.saya kempunan nak makan donat tu setahun.
tapi tak dapat makan juga.sebab adik makan donat kesukaan saya.

cerita saya,adik dan donat tamat di sini.
sebab lepas tu saya dah tak marah adik dah.kalau marah pun bukan dapat balik donat tu kan :D

tapi lepas peristiwa tu saya rasa sangat-amat-sungguh-terlalu bersalah.
sebab marah adik hanya kerana donat.
saya pentingkan diri.
hanya sebab nak penuhi selera makan perut saya,saya marah orang lain.
semalam saya teringat semula peristiwa ni,saya menangis.
menangis bukan sebab tak dapat makan donat kesukaan,
tapi menangis sebab terfikir alangkah penting dirinya saya.
saya tak terfikir pun masa tu,bagaimana keadaan adik.
mungkin dia makan donat tu secara tak sengaja,
mungkin dia terlalu lapar dan kalau tak makan nanti gastrik, dll.
memanglah saya dah lama tak makan donat tu,teringin sangat-sangat lah kan.
tapi mungkin adik pun dah lama tak makan donat tu,adik pun jarang balik rumah
sebab tinggal di asrama.
tadi saya mesej adik,saya tanya dia ingat lagi tak peristiwa ni.
tapi adik cakap tak ingat dan banyak kali tanya saya bila masa dia makan donat tu hihi.
baguslah adik tak ingat kan :D

kita selalu harap orang lain faham kita,

tapi pernah kita cuba untuk faham orang lain?
saya nak adik faham saya yang memang dah lama mengidam nak makan donat tu,
tapi saya tak faham,adik kelaparan masa tu.
maaf ya adik..
saya akan cuba makan semua jenis donat lepas ni.
saya harap saya tak akan pentingkan diri macam tu lagi.
saya harap saya tak pentingkan diri.
saya harap saya tak pentingkan diri.


"tiga macam orang bukan saja tidak akan mendapat layanan dan ampunan pada hari kiamat kelak,bahkan akan mendapat seksa yang pedih iaitu seseorang yang mempunyai kelebihan air di tengah padang pasir,sedangkan ia tidak mahu memberikannya kepada orang yang kehausan(penting diri),orang yang menjaja barangannya sesudah lewat waktu asar sambil bersumpah dusta bahawa pokoknya sekian-sekian dan dipercayai oleh si pembeli dan seorang lagi yang membaiat pemimpin hanya untuk manfaat dunia;apabila kelak maksudnya tercapai,ia patuh dan jika tidak,ia mungkir(berpaling tadah)" (HR Muslim)


nauzubillah.








*buat sahabat-sahabat saya,selamat berjuang hingga titisan terakhir.
moga Allah berkati usaha kita.

5 comments:

syazwe said...

oooo..nnt kita blik beli donut deh n jgn mrh we kalu we mkn donut cheese tu sbb mrh pun x dpt blik ;pppp

aReLaN said...

lain kali beli la banyak2 sket biar satu family leh makan.heheheh

Has said...

oh sedap ke yang rasa cheese tu. tak pernah rasa yang itu. next time kena cuba :)

NIZAM said...

donat durian pun best. hidang secara sejuk. yummy.yummy. :))

desir2sakura said...

we:heheii xleh2 sb we tau dh bi suka..jnj deh,blik ni :D
senpai:wokeee lain kali enam2 biji donat tu sume cheeese :)
has sensei:sedappppp sensei,sy suka sgt.sensei try jgk ye :))
nizam:oh ye ke?tp takut la nk mkn :D