Friday, February 17, 2012

alhamdulillah berakhir sudah..

tamatlah kisah hidup saya sebagai seorang pelajar di Shibaura.
ok sebenarnya belum tamat lagi,sikitttt saja lagi.
ada lebih kurang sebulan saja lagi sebelum majlis graduasi 
hari Selasa lepas,berakhirnya final presentation kami.
alhamdulillah.pengakhiran yang baik.alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah.
banyak sangat benda yang saya dapat belajar dari lab saya.
bukan saja di lab saya,tapi di Shibaura.
nama Shibaura bukan lah hebat sangat pun kan,tak sehebat keio todai waseda dan yang lain.
orang cakap kalau nak rehat,nak buat part time,tak nak belajar susah,datang la Shibaura.
ya silalah datang dan rasai sendiri.
bukanlah saya nak angkat nama Shibaura sebab saya bersekolah di situ,
tapi sebab saya yang melaluinya,orang yang cakap shibaura senang tu 
pernah ke rasa macam apa yang saya rasa?

kami wajib ambil mata pelajaran sisko,nak terangkan pun susah tapi siapa masuk Shibaura kampus Omiya memang wajib ambil subjek ni.subjek ni tak susah,menarik sangat.siap ada group discussion dengan orang jepun.masa tu lah boleh ambil peluang kalau nak baik dengan orang jepun.tapi sebab kita orang asing,kita set minda kita,benda ni susah bila kita seorang saja orang Melayu dalam kalangan orang jepun.cuba kita ambil benda positif dari subjek ni,baaaaaanyak sangat.

lepas tu kami ada eksperimen.ya,memang eksperimen susah.siapa yang tak minat programing yabai lah jugak.tapi saya pun tak minat programing.dan tak reti programing.tapi sebab ada kawan-kawan,kami saling tolong.lama-lama rasa tak adalah susah sangat pun.biasalah proses belajar,mana ada yang senang.bila dah faham,lama-lama rasa senang lah.sama lah macam dulu-dulu masa kita mula-mula belajar abc.nak ingat satu-satu huruf,nak tulis satu-satu huruf tu susah kan.tapi sekarang kita rasa tulis abc tu sangat senang,siap boleh tulis blog panjang-panjang lagi kan. :D

bila masuk tahun 4,research bermula.saya budak denjyou (denshi jouhou system). saya nak cerita persekitaran lab saya,cikgu sangat baik,hari-hari banyak benda baru yang saya belajar.bukan saja pasal research,tapi pasal kehidupan seharian,cara nak buat kopi,dan lain-lain.senior dan kawan-kawan sangat suportif.banyak sangat mereka tolong saya.sepanjang 1 tahun jadi budak tahun 4,seminggu sekali ada meeting dengan cikgu dan ahli lab.dan kena report apa yang kami buat dalam research.sebab saya tahu saya bukan orang jepun,saya kena usaha lebih sikit.jadi saya sedaya upaya datang lab hari-hari,sedaya upaya buat research baik-baik demi nak cikgu faham apa yang saya buat.lama kelamaan balik rumah pukul 12,1 pagi tu dah menjadi kebiasaan.lepas tu ada 3 presentation besar,di mana kami kena present depan orang-orang jepun lain.di samping tu kena tulis thesis yang berjela-jela.susah.tapi sebab saya yang pilih jalan ni.walaupun kadang-kadang air mata tumpah jua,tapi saya tabahkan hati.
anda pula macamana?

ya belajar kat mana-mana pun susah,ada susah ada senang.
tapi agak tersinggung dulu bila ada orang cakap Shibaura ialah sekolah untuk orang yang tak nak belajar sangat..daripada pemerhatian saya sepanjang di sini,
semua nya bergantung pada kita.
kalau kita datang sini nak part time,part time la yang kita dapat.kalau datang nak main bola,bola la yang kita dapat.kalau datang nak belajar,itu juga lah yang kita dapat.
apa yang kita mahu itulah yang kita dapat.

ini gambar saya dengan budak tahun 4 yang lain.satu-satunya gambar kami bersama-sama.
gembira sangat dapat ambil gambar ni.
dan pada malam ni lah,cikgu baca kata-kata penghargaan yang saya tulis dekat thesis.cikgu dengan kawan-kawan gelak tak berhenti sampai keluar air mata.cikgu cakap beliau tak sangka saya ni kelakar juga. (dalam kata penghargaan tu,saya tujukan ucapan dekat setiap orang)
ohhh saya pasti merindui lab ni nanti.lab yang banyak mendewasakan saya.
gambar ni diambil oleh cikgu.
saya masak popia untuk cikgu dan kawan-kawan.
saya gembira bila cikgu cakap beliau suka.
dan beliau cakap lagi sedap dari yang kat Malaysia :D
saya pergi melawat muzium keretapi!bila sebut muzium,mesti lah terbayang benda bosan kan.budak sekolah je yang pergi melawat muzium.tapi..........oleh sebab muzium ni kat omiya je,dan oleh sebab saya saaaaaaangat minat dengan shinkansen bernama hayabusa,saya sangat-sangat lah gembira dapat pergi muzium ni.seronok sangat,sebab dapat tahu banyak sangat pasal asal usul keretapi di jepun ni,dan diorang memang bina keretapi yang dipamer ni sama saiz macam keretapi yang betul-betul.siap boleh duduk dalam tu,boleh makan-makan,nak tidur pun boleh.ada kelas belajar keretapi,game berkaitan keretapi,boleh cuba pengalaman bawak keretapi dan lain-lain.saya pun tak ingat macamana saya boleh minat hayabusa,tapi keminatan saya terhadap ia dah sampai tahap saya........










beli bantal hayabusa!
seronok sangat :D

seronok sangat melompat-lompat boleh pegang hayabusa ni.
ini gelongsor hayabusa ya :D




mari menghabiskan sisa-sisa terakhir di Jepun.



3 comments:

NIZAM said...

Tahniah!

:))

aReLaN said...

otsukaresan~~~kejap je dah hbis 2 tahun kan

syazwe said...

hayabusa no otaku san~