Saturday, March 24, 2012

back-for-good

i was officially graduated from Shibaura Institute of Technology,Omiya Campus,Saitama,Japan on last Monday.syukur alhamdulillah,hasil berpenat lelah selama dua tahun.

err.ini gambar tarak tau kenapa ada dalam cik ipon.

Now im currently at Shah Alam,Malaysia.
masih mengalami kejutan budaya bila balik ke tanah air sendiri ni sebab:
1.tak boleh nak terima harga barang yang naik mendadak.memang lah dua tahun tinggalkan Malaysia,tapi sangat terkejut bila makan sepinggan nasi,lauk ikan dengan sayur secubit je,harga 5 ringgit.kfc snack plate dah mahal 3 ringgit.pen stabilo kaler2 yang dulu nya harga rm1.80 sekarang dah jadi rm2.30.mahal sengoti.tapi nak buat macamana,orang kata taraf hidup dah meningkat.kan.

satu plastik jambu ni harga rm1.50.mengidam punya pasal,beli lah.

2.suhu 30 darjah.jalan 2,3 langkah keluar rumah dah berpeluh.sehari kalau tak mandi 3 kali tak sah.err kat jepun tak mandi sehari pun tak kisah kan -_-''
3.sangat susah nak sambung dengan internet.kat jepun dah biasa disuap dengan hikari fibre tu,kat sini nak dapat line wifi memang susah.
4.orang bawak kereta laju sangat lah.
5.kedai makcik bakso kat sebelah sya sya tu dah bernama; iaitu 'sya sya bakso&soto'
6.macam-macam lagi lah.

 picnik.at taman tasik shah alam.

nabila,
tak payah nak mengada sangat la nak mengalami kejutan2 budaya ni semua.negara sendiri kot.
sebelum fly ke jepun,macam la tak biasa dengan semua ni kan.
lagi dua hari nak terbang ke brunei pula :D
moga dapat sesuatu di sana..
lepas tu balik kelate negeri tercinta.tak saborrrr.
yang pasti,saya sayang Malaysia.sebab dah tak perlu nak baca ingredient kalau nak makan apa2,check je tanda halal nya.happpyyy :)))))

4 comments:

Has said...

sotsugyo omedeto! - memang harga barang di malaysia mahal! :(

syamimie said...

congrates kak bila..g brunei wt mende?holiday ko?suko bc ur blog hehe

desir2sakura said...

sensei:terima kasih sensei :)

mimi:g brunei jln2 smpena br grad hihi.tq mimi ;))

Jay said...

hye there,...congrats sbb dah grad...^^ slam kenal...^^