Wednesday, November 7, 2012

my opinion on opinion

pandangan.pendirian.pendapat.penampar.
setiap orang ada pandangan, pendapat dan pendirian masing-masing.
saya cukup sangat amat hormati pandangan pendirian pendapat dari sesiapa pun.
kita manusia pun dah berbeza saiz,rupa,warna kulit dan lain-lain;
apatah lagi pandangan pendapat pendirian setiap orang mesti ada variasi.
pendapat yang berbeza memang berguna untuk mempelbagaikan idea.
tapi tak perlulah menyatakan pandangan pendirian pendapat 
sampai merendah-rendahkan apa yang orang lain buat.

bila orang makan nasi dengan garfu, kita rasa benda tu tak sesuai bagi kita.
jadi kita bagi kemukakan pendapat supaya dia makan nasi guna tangan atau sudu.
dia mungkin tak akan terima pendapat kita sebab dia dah biasa makan nasi dengan garfu. 
dan mungkin dia punya sebab tertentu, kenapa perlu makan nasi dengan garfu.
jadi kita tak payah lah nak pandang keji pada dia, 
dan mengutuk-ngutuk dia bila dia tak menerima pendapat kita.

kita pergi shopping dengan kawan baik-debom-kebabom kita.
kawan kita nak beli baju jubah polkadot warna merah-mak-ngah.
kita rasa baju tu huduh sangat-sangat, tak sesuai untuk dipakai ke mana jua.
tapi bagi kawan kita, baju tu sangat very the cantik.
kawan kita tengok je baju tu terus jatuh cinta pandang pertama lantas ingin dibeli.
tapi sebab kita tak suka, kita kemukakan pendapat pada kawan kita bahawa 
baju itu sangat huduh dan tidak sesuai dijadikan pakaian.
dan kita desak kawan kita supaya jangan beli, kita kata membazir duit. sebab huduh.
kawan kita balas, 'hado aku mintak duit ekau?' sambil besarkan biji mata.
kita diam terlopong sambil kenyit-kenyitkan mata :D


"two people can look at the exact same thing and see something totally different"


see?

2 comments:

Has said...

Gambar tu saya selalu nampak yg muda shaja..hehe.

desir2sakura said...

has sensei: mula2 sy akan nampak yg muda dahulu,lepas tu dah lama tgk br nampak yang tua :P