Wednesday, June 19, 2013

jlfest yang menyeronokkan

Hujung minggu lepas saya dan suami jadi volunteer untuk jlfest, japanese language festival di putrajaya. festival ni diadakan setiap tahun, lebih kurang 38 buah sekolah turut serta pada tahun ni. sayangnya, sekolah faris petra tiada wakil >.< 

saya jadi assistant kepada dua orang makcik jepun, kihara san dan marutani san. saya tolong mereka buat potato salad. mula-mula mereka demonstrate cara buat potato salad depan pelajar lepas tu pelajar cuba buat sendiri. kelas potato salad ni ada 3 sesi. jadi mereka tunjuk ajar cara buat potato salad 3 kali. dan saya dapat makan potato salad buatan mereka pada setiap sesi, hehe. cara buat sangat senang: potong timun nipis-nipis, potong carrot nipis-nipis, perah dengan air garam, gaul dengan mayonis dan potato yang dah dihancurkan, hiris putih telur yang dah direbus, dan akhir sekali taburkan kuning telur yang dah direbus juga atas salad tersebut. senang kan? siap tapau bawa balik potato salad tersebut :D

saya dan potato salad dan makcik potato salad

petangnya pula, saya tolong has sensei kendalikan pertandingan mr. and miss yukata. lain-lain pertandingan ialah choral speaking tarian soran bushi. seronok tengok mereka menari :D dan banyak lagi lah aktiviti seperti kelas buat okonomiyaki, kelas pakai yukata/kimono,dan lain-lain.team majalah gempakstarz pun ada tapi has sensei tak kenal mereka sebab has sensei geng majalah ujang hihi.
walaupun bahasa jepun saya dah tunggang langgang, tapi seronok sangat sebab dapat pengalaman jadi volunteer macam ni. terima kasih has sensei sebab ajak kami, next time boleh join lagi :)

ini team potato salad suami

walaupun panas terik dan muka sunburn tapi sangat gembiraa

adik basha pun ada

 tarian soran bushi

koinobori hasil tangan mereka

reunion jad 3 batch dan sensei kesayangan kami :)

7 comments:

hakifays said...

yeay! 1st komen:D
aikawarazu kawaii ne kimitachi♡

Has said...

Urayamshiiii tgk bila ada bnyak gambar... T-T.....anyway, yokatta bila enjoy the day :)

sunshine said...

yeayy..ada rsepi potato salad..
bestnyaa festival tu!!

desir2sakura said...

kah:haha kalo kah ade motto2 kawai yo :D

has sensei:next year insyaAllah kte ambil gmbr byk2 ye sensei :D

tin:ye tin,kalu tin buat mesti laaaagi sedap,tin suka salad kan :DD

AsMiza said...

bestnye..kt putrajaya kt mane??kak as x tau pon.kalau tak leh la dtg..hihi

twinkleLittle.star ---@ said...

adik basha aitakatta..hihi

desir2sakura said...

kak as:yup3 putrajaya selalu buat event gempak2 kn ^^

lia:moh balik msia jumpe basha ^^