Tuesday, January 13, 2015

My master journey - 2nd final episode

Alhamdulillah finally done second final stage of my master process on last 9th Jan. Sesungguhnya Allah Maha Memudahkan urusan hambaNya yang lemah. Bila difikirkan, tak sangka berjaya juga tempuh pelbagai halangan/dugaan sepanjang tempoh buat master. Fikir-fikir balik, rasa sebak sebab berjaya juga habiskan dalam tempoh 28 bulan. Stress sepanjang buat eksperimen, dan hadapi alahan selama lebih 2 bulan, terpaksa datang lab awal pagi, angkat pintu besi lab tu pagi2 walaupun tengah sarat mengandung, habiskan 12 jam dekat lab.. dan lepas tu pula cabaran bangun pagi siapkan tesis ditemani budak tecik, dan macam2 lagi la.. Alhamdulillah terasa sebak sangat pertolongan Allah itu datang pada hambaNya yang tak berdaya ni. Sepanjang tulis tesis toksah duk cakap la berapa kali jatuh air mata ni. Dah la tak pandai inggerish :( banyak kali rasa giveup, bagitau sv nak extend. Tapi sv bagi semangat, tolong semak banyak kali.. 2 minggu sebelum viva, tak bercakap dengan orang sekeliling pun. Sebab cuak tak pernah viva. Sepanjang tempoh tu, pergi lab belek slide, hafal slide, prepare slide. Balik rumah lepas makan terus tidur (and im overweighttt now sbb lepas makan terus tidur) Penat. Setiap hari mock viva depan suami dan si budak tecik, malam2 mimpi2 viva datang ke rumah haha :D dan tiap2 hari telefon mama, doakan biar dimudahkan. Tiap2 hari minta maaf dengan suami, takut2 kalau ada salah silap moga tak disulitkan urusan.


Sebenarnya masa nak viva, ada yang tak yakin saya dapat laluinya dengan cemerlang. Katanya saya tak bersedia, katanya saya tak buat apa2. Katanya teruk la saya kena hentam nanti sebab viva scary, susah, berjam2, soalan bertubi2. Rasa down tak terkata. Sebab tu diam saja. Rasa nak menyorok dalam gua tak nak jumpa orang. Terbayang2 macamana la scarynya viva tu. lalu saya terfikir, dia tengok dan jumpa saya sejam dua saja dalam sehari, dia tak nampak dan tak tau apa saya buat dan apa saya usaha. Dia judge saya sekadar apa yang dia nampak sejam dua dalam sehari saja. Dia tak kenal saya. Allah tengok saya 24 jam sehari, Allah tahu saya usaha banyak mana... Walaupun sedih bila orang cakap macam tu, tapi saya yakin dengan Dia. sv dan co-sv banyak kali pesan jangan takut, kena yakin diri. Tenang. Kata2 co-sv yang paling tak lupa, ni benda biasa saja, kalau bagi viva ni pada orang palestin, ibarat macam kayuh basikal nak pergi kedai aje :D



Pada hari viva, of course la tak lalu makan pagi tu. Tapi suami paksa juga makan sikit, takut2 lambat habis. Sampai kat ipsis, terus setup slide lepas jumpa sv. Terharu sv dan co-sv datang bagi sokongan. Dan semestinya sv dan co-sv tak boleh cakap apa-apa sepanjang viva. Boleh tengok dan duduk aje atas kerusi. Alhamdulillah, viva yang kononnya menakutkan tu berakhir juga dalam masa sejam, alhamdulillah Allah sangat2 tolong, dan tak sangka boleh jawab soalan dari panel dan siap boleh buat lawak lagi :D dan mata berkaca bila chairperson umum 'pleased to annouced that nabila passed viva with minor correction' :') sv cakap nabila defense her thesis very well, alhamdulillah :) gembira sebab rasa apa yang buat selama ni tak sia-sia dan dapat buat yang terbaik..



Percayalah, Allah tolong hamba Dia yang berusaha :') yang penting, yakin diri, usaha dan berdoa :') sebab hanya diri kita yang tau apa yang kita buat dan apa kita mahu.. orang tak nampak dan tak rasa apa yang kita lalui, sebab tu senang nak menghakimi.. takpe, as long as Allah knows kan :) dan terima kasih suami, sebab sangat2 memahami, tolong jagakan dan uruskan budak tecik.. sanggup cuti sebab nak teman isteri dia yang cuak ni.. Alhamdulillah syukur its over now and lets begin new journey :)

Dan lepas ni kena submit journal dan buat correction tesis, masih belum boleh berjimba sepenuhnya :) tapi dah boleh la update blog ni banyak sikit lepas ni yeah :) ohh dan kena turunkan berat badan yang ternaik tu juga :D



                              lepas viva suami belanja makan manhattan kesukaan :)
                                          can you seeeee that happy face? >_<




2 comments:

Has said...

yes I can see that happy face! :D
congrats Bila chan! :)

saiyidatulshufwah said...

yes..suree...i can see your happy face..hahaaa
congrats kak bila.. ;D