Friday, July 31, 2009

(~~,)

Ye.saya makan pizza hari ni.walaupun x dapat makan spageti,tapi x pe,lain kali saya gi makan dengan Elin plak ^^.Berkesempatan keluar dengan Kak Yun,saya teramat gembira::sebelum ni saya dah pernah jumpa Kak Yun,tapi x berkesempatan nak berbual panjang.Walaupun saya x banyak cakap,tapi saya gambira dapat dengar cerita2 kak Yun sepanjang duk kat Jepun.Antara cerita kak Yun yang menarik hati saya:

"Dekat Jepun ada satu kedai makan nama Sweet Paradise:kat situ,makan la nak makan seberapa banyak pun makanan kat situ selama satu setengah jam,suma makanan manis2 tapi ada gak spageti,nasi goreng..kalau ada perempuan yang cakap: 'saya x suka la makanan manis2 ni' tapi bile gi sana,rambang mata nak pilih mane satu kek yang nak makan sebab banyak sangat."

"Kat Jepun nanti,ada je makan2 dengan menteri2 kat hotel2 5 bintang terutama masa raye..makanan die bes2 n klas2,macam2 ade.ade chocolate fountain,boleh je nak makan bermacam2 buah-buahan yang salut dengan coklat..uuu besnye..ade awabi,yang tu la makanan jepun yang femes."

awabi.apa tu?saya pun x tau.kegemaran saya terhadap makanan memang le tinggi,jadi saye akan menunggu la saat tiba di Jepun nanti untuk makan awabi tu.

Lagi yang menarik:

"Kak Yun,kat sana naik densha memang la x de hal densha tu sampai tepat pada waktunya,kalo bas camana?x kan sampai on time jugak,manusia kan yang bawak bas tu?muri2 nak sampai awal.."

"Laa densha pun manusia gak yang bawak.Bas diorang pun memang sampai tepat pada masa gak la."

"Tapi kalau trafic jam?Mesti sampai lewat gak kan?"

"X kan sampai lewat punye..diorang memang dah rancang semua,diorang memang dah kire berapa traffic light kena lalu,berapa purata,pasal traffic jam pun diorang dah pk awal2.kalau x de traffic jam,diorang bawak bas tu slow2 biar sampai on time gak."

Huishh orang Jepun ni..
Lagi2:

"Kak Yun,elok beli kereta kat sini ke kat Jepun?"

"Eh,beli kat sane la,tengok kereta ni(saya x tau jenama apa,tapi kereta yang saya naiki tu memang hebat gile la,warna putih n ada tulis perkataan 'stream' kat blakang kereta tu) Kak Yun beli cash RM50 ribu tau."

kereta tu second hand tapi macam yang first hand je.prosedur die mungkin agak rumit tapi puas hati la.satu lagi tentang AP,kata kak Yun,AP tu memang penting untuk mengurang kan tax.tax biasa adalah sebanyak 300%!!!!kalau kak Yun beli kereta die tu,tax die dalam 50% je..

ye.macamana la saya nak bali kereta kat sana,saya ni mana la ambil lesen lagi,nak lintas jalan besar pun takut.aduh..pernah mencadang kan kat seseorang yang saya nak ambil lesen,tapi orang tu memang membantah sebantah2 nya cadangan saya tu sebab bimbangkan saya yang takut nak lintas jalan ni.mama dengan abah pun x pernah bersungut suruh saya ambil lesen,jadi saya rasa biar je lah dulu..mungkin saya akan ambil lesen lepas balik dari Jepun nanti.rugi la x ada lesen ni,bak kata Kak Yun:

"Kalau belajar setinggi mana pun,peringkat master ke,phd ke,kalau x ade lesen x de maknenya.."

Pertemuan yang menggembirakan:Kak Yun memang hebat,die suruh saya baca cepat2 senarai casting cerita katun Atashinchi tapi saya x mampu sebab banyak sangat kanji susah2,dan die boleh baca dengan lancar sekali.kata-kata Kak Yun yang x mungkin saya lupa:

"Kat Jepun sana,nak jadi setan senang,nak jadi alim pun senang jadi berhati2 lah"

Walaupun Kak Yun cakap 2 tahun duk kat Jepun adalah merugikan sebab masa sangat lah singkat tapi saya harap saya dapat memanfaatkan masa dengan sebaik mungkin kat sana di samping belajar:nak g akihabara:beli macam2 untuk ma,nak gi hanami,hanabi,nak gi dis
neyland,nak naik Gunung Fuji ^^,nak gi nikko dll.Yang penting belajar bersungguh-sungguh dulu.
::semoga saya dapat menjadi sehebat Kak Yun::

6 comments:

faNNy faNany said...

kak yun ni bakal kakak ipar(kakak we) mg ke??

desir2sakura said...

dop la,kakak ipar aku name fanna. :)

yamapi said...

cik sakura ade kak ipar dh ke?xleh nk mencelah masuk line dh la ni..huhu

desir2sakura said...

ade dah.a'ah,xleh dah.saye xse kawin ngn gaikoku jin :P

Anonymous said...

ish3..yamapi ni bakal suami ek?
hahaahahha...

desir2sakura said...

aku xse kawin ngn gaikokujin@yamapi hehe..