Friday, December 2, 2011

post ekspress

post kali ini sangat ekspress.dalam erti kata lain,satu post ini membicarakan beberapa tajuk dalam satu masa. (macam pelik je bunyinya.sebenarnya malas nak tulis post banyak-banyak)

pertamanya tentang kepulangan saya ke Malaysia beberapa minggu lepas.pulang selama 5 hari je tapi banyak benda yang saya dapat.dapat makan kfc,beger,ikan bakar,sate,kek semua tu tak usah kira lah,berat badan pun dah naik :||

tapi selain tu dapat baaaaanyak sangat pengalaman,jadi TA untuk subjek cikgu saya,sungguh menyeronokkan.seolah-olah kembali semula ke alam JAD satu masa dulu.

ditambah pula bila berjumpa dengan sensei-tachi yang sangat baik hati,selalu nak belanja,banyak tanya tentang kehidupan saya di Jepun,banyak bagi nasihat,cerita macam-macam.buat saya lupa sebentar masalah-masalah yang dialami. Mizuno Sensei tunjukkan gambar saya di zaman matrik iaitu kira-kira 3,4 tahun dahulu,sambil berkata 'tengoklah ni, dah banyak beza awak yang dulu dengan awak sekarang.'mungkin Mizuno Sensei nak cakap yang saya dah makin kurus tapi beliau malu kan :)) Wada Sensei pula,bila nampak saya,terus pergi dekat sensei lab saya sambil cakap,'ne ne,dah tahu ke budak nabila ni menulis terbalik' :DD 

Hasparina Sensei pula, berkongsi banyak cerita tentang kehidupan beliau,buat saya gembira dan terhibur. sangat tehibur dengar cerita beliau :))))

Onuma Sensei,walaupun beliau dah pindah mengajar di AAJ, tapi sempat luangkan masa bawa saya dengan sensei pergi tengok kelip-kelip disamping bergosip sepanjang perjalanan tu :D

semua ini saya tak alami di Jepun,memang sangat berbeza.sampaikan cikgu lab saya kepelikan bila tengok sensei-tachi JAD banyak bercerita dan bertegur sapa saya.
di samping tu,gembira berjumpa kouhai-tachi yang banyak juga bercerita itu-ini,suka bergurau tapi masih tak hilang rasa hormat.tiap-tiap malam saya turun bilik UT,dengar cerita-cerita mereka,kebetulan pula masa tu mereka ada interview untuk kemasukan ke universiti di Jepun,jadi saya tolong bagi sikit-sikit idea walaupun tak membantu sangat pun >.<

dan saya tak lupa kepada staff-staff ypm,yang banyak tolong saya sepanjang 5 hari tersebut.terharunya bila Kakju,warden di TBP hantar saya sampai bawah masa nak ke airport,Kaknurul dengan Kakhanum hantar mesej dan telefon beri kata nasihat.terharunya terharunya terharunya. saya pasti tak akan lupa jasa kalian semua dan kenangan bersama kalian walaupun sekejap saja.tak lupa juga,dapat jumpa famili tercinta walaupun masa begitu singkat.amat singkat.tapi saya syukur sebab diberi peluang jumpa dengan mereka.saat-saat bersama mereka saya habiskan dan gunakan sebaik mungkin supaya tak rugi begitu saja :')



keduanya tentang progres research saya.sekarang,research saya ........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
oleh sebab research saya tak siap lagi,jadi kita tangguh dulu lah bercerita tentang ia.

ketiganya,
tentang keadaan banjir di Kelantan.Sekarang, Kelantan tengah mengalami musim tengkujuh@musim boh.tiap-tiap hari hujan turun,yang menyebabkan banjir di beberapa kawasan tanah rendah. tapi rasanya sekarang hujan dah agak reda kot. kadang-kadang kita tak terfikir pun kan kenapa Allah turunkan hujan, kenapa Kelantan mesti banjir, kenapa tak di Pulau Pinang. hari tu borak-borak dengan sensei, diceritanya tentang banjir di Kelantan pada setiap hujung tahun kepada ahli lab yang lain. salah seorang senior bertanya, kenapa lah banjir pulak di Kelantan tu, dah la Kelantan tu kawasan kampung. tak banjir pun kat kawasan lain. kenapa mesti Kelantan. kenapa. kenapa. sensei pun terangkan lah banjir yang terjadi akibat dari hujan yang turun tu lah yang membersihkan kawasan tanaman,tanah-tanah kering supaya jadi lembap dan boleh bercucuk tanam. (Kelantan kan banyak kawasan pertanian) ya, memang jawapan yang sensei bagi adalah simple dan mungkin ada antara kalian yang pernah terfikir dan tahu akan hal ini,tapi tidak bagi saya yang selama ini hanya tahu banjir akan berlaku di Kelantan pada setiap hujung tahun ini adalah disebabkan pertukaran angin monsun apa entah... apa yang saya nak sampai kan di sini ialah, di setiap kejadian yang Allah jadikan itu pasti ada hikmah di sebaliknya. kan. dan, teguran dari Allah tu kadang-kadang boleh jadi datang melalui orang bukan Islam yang tak faham tentang Islam pun. kan. jadi, adik-adik,kakak-kakak jangan bersedih bila rumah anda dimasuki air akibat banjir, syukurlah kita ini anak-anak Kelantan, sebab Khairul Fahmi penjaga gol Malaysia yang hebat tu pun orang Kelate jugok :DDD

Keempatnya,
Sekarang Jepun dah makin sejuk. suhu terendah hari ni ialah 3 darjah celcius. saya rasa macam nak terjun dalam kuali yang ada minyak panas menggelegak sebab tak tahan sejuk. pakai stokin pun dua lapis. pakai baju pula tak payah cakap la berlapis-lapis. makan nasi sepinggan, tak sampai sejam rasa lapar balik. nak kumpul lemak kan.

Kelimanya,
Saya rindu kawan saya, Adilin. saya harap sangat Adilin sentiasa ceria.sentiasa gembira.tak sedih-sedih. saya doa pada Allah moga Lin diberi kekuatan untuk hadapi semuanya dengan tenang dan sabar. ingat sayang, kita masih ada Dia..

Itu saja,terima kasih.

4 comments:

nurmujahidah said...

amboi3,, dengar balik the term AAJ lepas tinggalkan um,, rindu um amat,, kih3

Lin said...

sayang!
sgt terharu!!
rindu bi jgk!
:(((((
love u bi!

fani said...

bila,ak nk dgr mg cerite psal mg jadi TA bena nyooo marin tp x igt plop nk tnye..huaaa..bestnye kelik JAD mmg x sma suasana dcni

desir2sakura said...

muja:ehhh muja skrg duk mn?
lin:love u too! <3
adik ni:ohhhh kite jupok meta sgt kn,x smpt nk tny sb dk ralit bual bnd lain hihi..