Sunday, March 13, 2011

andai kau tahu apa yang ku rasa..

11hb 3,2011 : hari ini hari jumaat seperti hari-hari biasa..hari ni saya terpaksa pergi sekolah sebab ada sesi belajar dengan senior.tapi saya pergi awal sikit sekolah sebab saya nak print report yang saya kena persembahkan di hadapan senior dan kawan-kawan satu lab.dan lepas tu saya nak bergegas ke stesen keretapi higashi omiya sebab mau menunggu kedatangan kawan baik saya Tisu yang datang jauh dari Osaka.jadi lepas print siap-siap semua report,saya bergegas naik bas sekolah menuju ke stesen,sambil-sambil tunggu bas nak bergerak,saya belek-belek facebook,kalau-kalau ada berita menarik.lepas tu saya tengok-tengok orang sekeliling,kot-kot ada orang yang saya kenal.duk tengah tengok-tengok orang tu,saya rasa bas dah goyang-goyang mungkin petanda bas nak bergerak dah kot.tapi lama-kelamaan bas goyang lagi kuat.kuat.saya dengar orang jepun jerit sambil lari-lari cakap gempa bumi.tapi saya tak tahu nak buat apa masa tu.saya tengok bas sekolah yang parking tak jauh dari bas yang saya naik tu bergoyang kuat sangat,macam nak terbalik.masa tu baru saya rasa ada benda yang tak kena.saya keluar bas cepat-cepat tapi tak tahu nak pergi mana.tambah-tambah saya terpaksa berjalan sambil imbangkan badan sebab tanah tempat saya pijak bergegar.bergegar kuat sangat macam tanah nak merekah.saya tengok pakcik guard sekolah saya kejap tengok langit,kejap tengok tanah.ada sorang kakak jepun pandang saya,dan saya pandang dia lalu terkeluarlah perkataan "kowai yo" dari bibir ni dan mata dah berair dah.kakak tu cepat-cepat peluk saya dan cakap "tak apa semua ok" dan suruh saya duduk sambil peluk saya kuat-kuat.walaupun saya tak kenal siapa kakak tu tapi saya tahu beliau orang hal ehwal pelajar di sekolah saya.bila keadaan dah agak tenang,saya pula tak tahu nak pergi mana.nak balik rumah rasa takut.jadi saya tetap naik bas pergi stesen keretapi.sepanjang perjalanan ke stesen,saya tengok orang ramai sangat kat luar rumah.air dari dalam kolam kat depan stesen dah melimpah keluar.kedai farmasi sebelah pasaraya seiyu macam dah nak tutup,sebab barang-barang kat kedai tu dah jatuh bertaburan atas lantai.dan banyak kedai yang ketiadaan eletrik.saya dengar ada makcik jepun cakap,benda macam ni tak pernah berlaku lagi dekat Saitama.saya menyandar dekat dinding satu pasaraya,memerhati gelagat orang sekeliling.semua panik.dan saya dapat rasakan lagi gegaran.saya rasa tempat tu bukan tempat sesuai untuk saya duduk masa tu.tapi saya tak tahu nak pergi mana. :( saya ulang -alik dari stesen pergi sekolah,lepas tu jalan kaki ke stesen semula.saya cuba contact beberapa orang tapi tak dapat.dan saya dapat tau dari facebook,kawan saya sekarang tengah terkandas di Shinjuku dan saya sangat risau.dan rupa-rupanya Jumaat ini bukanlah Jumaat yang biasa seperti hari-hari biasa.saya dapat tau dari facebook juga,ada tsunami melanda di beberapa kawasan di jepun.ya Allah tak sangka gempa yang saya alami tadi disusuli dengan tsunami besar.dan mengorbankan banyak nyawa..malam itu saya tak dapat tidur,saya tak henti-henti tengok berita di tv takut-takut ada amaran gempa bumi yang lagi kuat.dan saya tak mampu nak balik rumah.menumpang di rumah senior saja.dan masih lagi terasa gegaran-gegaran susulan.nasib baik lah line 3g masih boleh digunakan kat jepun,kami di jepun hanya bertanya khabar dan contact antara satu sama lain melalui facebook.sebab talian telefon diputuskan...saya dapat berita dari kawan di bahagian tokyo bahawa dia pulang berjalan kaki dari sekolah ke rumah yang mengambil masa 4 jam sebab semua perkhidmatan tren dihentikan..dan basikal-basikal kat kedai malam tu semua habis dijual sebab orang-orang jepun balik rumah dengan mengayuh basikal..dan saya tak tahu saya terlena pada pukul berapa....

12hb 3,2011 : masih tak berani balik rumah.dan masih lagi menghadap berita di tv.kesian sungguh melihat mangsa-mangsa tsunami yang dah dipindahkan ke tempat yang agak selamat..walaupun mereka orang kafir,saya rasa tak sesuai kot kalau kita cakap tak apa lah diorang mati pun,diorang orang kafir.sebab bagi saya,zalimnya berkata begitu sebagai umat Islam yang berpendidikan dan beragama.jangan jadi orang yang pentingkan diri sendiri di saat-saat begini.walaupun mereka orang kafir,tapi bukan ke Rasulullah sendiri dah berpesan supaya kita buat baik kepada semua orang walaupun berbeza agama?umat Islam itu dianjurkan untuk berhubungan baik dengan masyarakat sekalipun bukan orang Islam.umat Islam tak dibenarkan memerangi musuh kecuali musuh yang memulai.begitulah cantiknya ajaran Islam, tapi sayangnya umat Islam sudah tidak mempraktikkannya.akhirnya Islam jadi terlihat tidak cantik.kenapa?kerana sikap kita juga deshou.. :(

dan dalam hati ni pun turut risau dengan keadaan keluarga di malaysia,konfem lah mereka sangat risau.dalam hati ni berbelah bahagi,samada mahu bertenang atau mahu bergelabah..
petang itu sekali lagi dikejutkan dengan berita reaktor nuklear meletup dan bahan radioaktif kat dalam tu macam tersebar.ya Allah takutnya..walaupun berada dalam rumah tapi kami tetap pakai mask sebagai langkah keselamatan..dan ada ura-ura cakap air dah tak selamat untuk diminum.masa tu memang hati meronta-ronta cakap nak balik sangat4 malaysia..tapi bila PM jepun bagi maklumat mengesahkan reaktor nuklear tu tak bagi kesan yang besar,semua buka mask dan pergi minum air paip dengan gembira semula :) dan kitorang memang bersiap sedia kumpul makanan banyak-banyak sebab mind set pada masa begini asyik cakap takut kekurangan makanan sebab kat kedai-kedai semua dah kehabisan roti-roti dan air mineral..

13hb 3,2011 : keadaan sudah sedikit tenang.tapi masih ada ura-ura mengatakan letupan nuklear membebaskan radioaktif masih samar.tapi gegaran sudah kurang dirasakan..apa-apa pun,kami di sini sangat berharap semuanya baik-baik saja..sebab saya dah tak mampu nak fikir apa-apa lagi..hanya mohon doa dan sokongan kalian semua,doakan kami semua baik-baik saja!
dan tolong la jangan buat lawak yang tak sepatutnya di saat kami dalam situasi begini,seperti ayat ini,'padan muka sape suruh tak balik Malaysia..kan dah kena'

mungkin ni gurauan biasa dari kawan-kawan..tapi..
Allah saja yang tahu saya sangat-sangat nak balik Malaysia sejak sebulan yang lepas lagi,tapi gara-gara ada hal dengan sekolah dan hal lab,saya TAK BOLEH pulang.saya nak balik tapi tak boleh.diulang,tak boleh.dan saya sangat sensitif untuk beberapa ketika ni mungkin disebabkan tekanan perasaan berada di sini dan sebab ketakutan.. mungkin keadaan yang saya tengah alami ni tak seteruk seperti keadaan di beberapa buah tempat yang teruk dilanda tsunami,dan mungkin saya tak perlu risau.tapi serius saya risau!.......
setakat ini saja update dari saya,dah tak larat mahu taip panjang-panjang walaupun masih banyak yang terbuku dalam hati ni..akhir kata,doakan kami semua selamat!
BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop


(tajuk post di atas macam tak boleh blah,tapi hanya sekadar berkongsi rasa,andai kalian tahu apa yang kami di sini rasa..)

7 comments:

Afiqah Amir said...

kak bila gapo maksud "kowai yo"??
naek bulu roma achik baco..

Has said...

sanagt faham macamana bila rasa masa tu. tp berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul kan..harap tisu selamat dah sampai ke tempat nabila. pada waktu2 macam ni mmg sedih bila keseorangan kan. tp semua orang pun merasa perkara yang sama so tak salah bergantung pada orang lain. harap nabila dan rakan di sana selamat. harap keadaan di Jepun beransur pulih.

saiyidatul said...

kuatkan semangat kak bila..ingat ALLAH selalu
La Tahzan...

ishanokokoro said...

Ya Allah lamat..seram sejuk aku baco..mu skrg ok ko??InsyaAllah semoga semuanya akan pulih seperti sedia kala as soon as possible..mu jago diri mmolek ye...

sofiainin. said...

kak bila~~~~
semoga selamat:(
cant stop a halt on worryg.

Arini Nuran said...

kak bila, take care!

Siti Umairah Othman said...

Salam Bila,
Moga terus dipermudahkan urusan, ya ukhti...
Kami di Malaysia mengirimkan doa dari kejauhan.. (=